bread

De Bakkerij

~Hoe het begon~

Ruim 75 jaar geleden startte opa Leen van Tilburg een bakkerij in het pand aan de Korte Voorhouterweg 1 in Rijnsburg. In hetzelfde pand woonde lange tijd de familie boven de winkel en bakkerij. “Totdat het ruimtegebrek te nijpend werd. De zakken meel stonden inmiddels in de woonkamer. In 1981 zijn mijn ouders daarom verhuisd naar een woning twee deuren verderop”, aldus Johan van Tilburg. Als derde generatie brood- en banketbakker runt hij nu de familiezaak.


De familie van Tilburg komt oorspronkelijk uit het Brabantse Tilburg. Het was een boerenfamilie die gronden kocht in het gebied De Kloosterschuur. Johan: “Mijn opa wilde geen boer worden en ging werken bij bakkerij Verboon. Vlak na de oorlog nam hij onze bakkerij over. Na zijn plotseling overlijden, zetten mijn vader en zijn broer Wim de zaak voort.” In 2003 overleed Wim van Tilburg en bleven Johans vader Hans en zijn vrouw Jannie alleen in de zaak.


“Vanaf mijn tiende jaar mocht ik al mee met venten, brood verkopen met de kar langs de deuren. En vanaf mijn vijftiende had ik in mijn eentje een eigen wijk.” Zijn ouders lieten hem vrij in zijn keuze om een vak te kiezen. Zo deed Johan bijvoorbeeld ook ervaring op met het inpakken van bloemen op de veiling. Bij thuiskomst hielp hij dan weer verder in de bakkerij van zijn ouders. “Na de tuinbouwschool besloot ik om de bakkersopleiding te volgen. Ik werkte vervolgens vijf jaar bij Bakker Van Maanen om het vak in de praktijk te leren en daarna ben ik in het familiebedrijf gekomen”, vertelt Johan.

bakfiets

Tot 2018 bezorgde Bakkerij van Tilburg dagelijks huis-aan-huis. Inmiddels heeft deze service plaatsgemaakt voor een webshop. “Een lastig besluit omdat onze klanten dit al jaren zo gewend waren. Het was alleen echt niet meer rendabel.”

De zussen Sandra en Jolanda kozen voor een ander beroep, maar als er handen tekort zijn helpen ze mee waar ze kunnen. Johans vader bezorgt nog steeds af en toe bestellingen en verricht hand- en spandiensten. Mevrouw Van Tilburg werkt vanwege haar gezondheid niet veel meer mee in de zaak. Wel zorgt zij tot op de dag van vandaag voor de sfeervolle aankleding van de winkels.

Toen in 2010 een geschikt pand vrijkwam in winkelcentrum In de Hoftuin, was het besluit snel genomen. In de tweede vestiging is alle ruimte om naast het vaste assortiment meer chocolade en bonbons te verkopen, net als belegde broodjes. Ook voor een mooi ingepakt cadeau bent u er aan het juiste adres.

~Vandaag~

Het familiebedrijf uit 1945 is uitgegroeid tot een moderne bakkerij met twee eigen winkels en een team van bijna twintig enthousiaste medewerkers. Bovendien is Bakkerij van Tilburg officieel leerbedrijf. We zijn gecertificeerd door het NBC, dat ieder kwartaal keuringen uitvoert. Bovendien werken we volgens de geldende wet- en regelgeving, zoals de HACCP-hygiëne- en voedselveiligheidsregels.

“Iedere zaterdag geniet ik volgens traditie nog steeds met evenveel
smaak van een tompouce uit eigen bakkerij”

Naast een uitgebreid assortiment groot en klein brood, taarten en gebak – met klassiekers als de moorkop, tompouce, mokkaschuimgebak en appeltaart – zijn er wisselende specialiteiten. Denk aan een limoncelloslof in de zomer, de geliefde rumstol rond de feestdagen en de seizoensschnitte. Bovendien is Bakkerij van Tilburg het adres voor handgemaakt gebak en taarten voor bijzondere gelegenheden.


Ouderwetse klantvriendelijkheid en service zijn bij ons vanzelfsprekend. Net als de passie en kwaliteit voor het ambachtelijke product. Dat daar iedere dag weer veel mensen van genieten maakt ons trots. En daar komen wij dan weer graag vroeg ons bed voor uit…

tompouce
Slagroomtaart